295 Km² lik alanı kapsayan Selçuk'un denize uzaklığı 8 km, denizden yüksekliği ise 16 metredir.

Coğrafya
Batı Anadolu'dan doğan Küçük Menderes Nehri, geniş bir ova ile ilçeye 3 km kuzeyinden geçip, 9 km batısından denize dökülür. Doğusunda yükseklikleri pek fazla olmayan Maden, Kayser ve Sarıkaya dağları, Güneyinde ise; Eteğinde büyük bir medeniyetin kurulmasına sahne olmuş Bülbül Dağı vardır. Kuzeydoğusunda Belevi Gölü, kuzeybatısında Kuş Cenneti ve adları Çakal, Gebekirse, Cevaşır ve Kazan olmak üzere toplam 5 doğal göle sahip olan Selçuk'ta, doğa çeşitli kuşların barınmasına olanak sağlamaktadır. Selçuk yüzölçümünün, %52 gibi büyük bir bölümünün ormanlık alan olması, ilçenin doğal deseninin zenginliğini oluşturur.

Demografik Yapı
Nüfus
Ekonomik nedenlerden ötürü ilçe göç veren bir ilçe durumundadır. 2013 yılından 2014 yılına nüfus artış hızı %0.8 olarak gerçekleşirken 2014 yılından 2015 yılına nüfus artış hızı %1.2 olarak gerçekleşmiştir. Erkek ve kadın nüfusu hemen hemen eşittir.

Ekonomi
İlçenin ekonomisi öncelikle turizme dayalıdır. Turizmden sonra tarım ve hayvancılık faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Zeytin, pamuk, üzüm, narenciye ve şeftali üretimi tarımsal faaliyetlerin temelini oluşturmaktadır. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Orta büyüklükte bir sanayi sitesi bulunmaktadır.