YERYÜZÜNDE BİR CENNET 

SELÇUK

Küçük Asya’nın Batı yakasında, Anadolu Coğrafyasının Batı Egesinde İzmir’in yanı başında küçük bir kent… 8600 yıl öncesinde doğup, çağının kalbinin attığı bir dünya kenti Selçuk..
Muhteşem tarihin, insanları yüzyıllar boyu çeken farklı inançların, masmavi denizin, çok kültürlülüğün ve doğal lezzetlerin kenti…
Dünya tarihinde zamanın akışını değiştiren kentlerden biri… Büyük önderlerin, kahramanların, inananların tutkusu haline gelen,  cazibesi ile önce zihinleri fetheden sonra tarihi var eden... Adımınızı attığınız anda anlarsınız başka türlü bir yerde olduğunuzu... Açık hava müzesini andıran tarihi yapıları, inançların ilahi tılsımıyla büyüler sizi!
Dünya Miras Listesine 2015 yılında giren bir avuç toprak Selçuk.. Küçük, paha biçilemez tek taş pırlanta gibi… Selçuk, Anadolu Coğrafyasının kalbinin attığı yerde tüm görkemiyle parlamaya devam ediyor…  

 

KADİM EFES’İN CÖMERT EVSAHİBİ
Efes, Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki en iyi korunmuş klasik şehirdir. Kuruluşu hakkında bir sürü efsane vardır.  Antik Efes’in doğumu Cilalı Taş Devrine kadar uzanır. Tarih boyunca yer değiştirdiği için kalıntılar geniş bir alana yayılır. Bereketli toprakları, doğudan gelen ticaret yollarının üzerinde bir liman kenti olması nedeniyle hızla büyüyen Efes, Roma döneminde adeta altın çağını yaşadı. Kuruluşu 8600 yıl gerilere kadar uzansa da  Roma döneminin atmosferini en iyi hissedebileceğiniz dünyadaki nadide yerlerden biridir Efes.

 

UYGARLIK HAZİNESİ CELSUS
Efes’in en muhteşem yapılarından biri tartışmasız şekilde Celsus Kütüphanesi’dir. Her bir uygarlığın sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı birbirinden farklılık göstermiş ve bu farklılıklar medeniyetlerin oluşmasına önayak olmuşlardır. Tarihin en önemli ve en büyük kütüphanelerinden biri olan Celsus Kütüphanesi, dünya tarihinin en büyük uygarlık simgelerinden biri olarak Efes’e gelen milyonlarca ziyaretçiyi sanatsal zerafetiyle selamlamaktadır.

Romalı Senatör Tiberius Julisus Celsus Polemaneaus için kurulmuş olan bu görkemli yapı çok iyi muhafaza edilmiştir. Zamanında 12.000 parşömen muhafaza ettiği düşünülen Celsus doğuya dönük inşa edilmiş olup, okuma odalarında  sabah güneşini karşılayan bir yapı olarak tasarlanmıştır.  Kütüphanenin dış yüzünün alt katında akıl, fazilet, bilgi ve anlayışı temsil eden dört kadın heykeli ile zamana karşı koyan en güzel yapılardandır.


TİYATROLARIN EN BÜYÜĞÜ
Efes Antik Tiyatrosu Anadolu’nun en büyük Antik Tiyatrosudur. Efes kentinin tam merkezinde liman yönü olan batıya bakan şekilde bir tepenin yamacına kurulmuştur.  Şehrin en büyük yapısı olan Büyük Tiyatro zamanında gemi ile gelen ziyaretçiler tarafından çok uzaktan görülebilmekteydi.  
Tasarımı, konumu ve anlayışı Helenistik etkilere sahip olsa da büyüklüğü ve süslemeleri Roma İmparatorluğu’nun ürünüdür. Tiyatro 17 bin ile 22 bin arasında seyirci kapasitesine sahiptir. Tiyatro bugün görkemli atmosferiyle halen akustik ve sanatsal organizasyonlar için insanları ağırlamaktadır.  


İNANÇ KENTİ

Dünyanın Yedi Harikasından biri olan dönemin en büyük inanç merkezi Artemis Tapınağı’na,  Aziz Meryem’in evine, İncil’in yazarı St John’un mezarı ve kilisesine, muhteşem Efes’in içinde Hristiyanlığın ilk kiliselerinden biri olan Meryem Kilisesi’ne, Kuran’da geçen Yedi Uyuyanlara, Selçukluların zarif anlayışını yansıtan İsabey Camii’ne sayısız türbe ve mescide kucak açan gönlü zengin, hoşgörüsü engin topraklar Selçuk’ta bulunur…
İnançlardaki zenginlik Selçuk’un zenginliğidir. Tapınaklar, kiliseler, camiiler, mescitler  kenti inanç yönünden merkez haline getirmiştir.
Dünyada benzeri yoktur ki üç dinin sembollü aynı panorama içinde seyredilsin…  Ama Selçuk’ta hem çok tanrılı din, hem Hristiyanlık hem de İslamiyetin sembolünü bir noktadan izleyebilirsiniz…